PDF-fil til trykk

For at vi skal kunne garantere et optimalt resultat på dine trykksaker er vi avhengig av at dine filer er optimale for trykk. Her kan du lese mer om fallgruvene, hva du bør passe på når du lager PDF, og ikke minst vår lille guide til riktig PDF-fil.

Mange av oss har etterhvert fått et forhold til Adobes standard PDF (Portable Document Format) gjennom dokumentutveksling – både i jobb og privat. Å lage en PDF som ser bra ut på en skjerm er ikke så veldig krevende. Det finnes mange snarveier for å konvertere ditt dokument til PDF. 

Utfordringen kommer når filen skal trykkes i god kvalitet. Er du bevisst på hva slags oppløsning det er i bildene du har benyttet? Vet du hvilket fargerom det ligger i, og hvordan konverteres dette i prosessen? Er fontene inkludert i filen slik at det vil se likt ut på både skjerm og trykk? Det er mange fallgruver...

Vi mener på ingen måte at alle der ute skal vite noe om dette. Men det å være bevisst på hvilke valg man gjør når man skal generere en PDF-fil er viktig for å få et godt resultat. Dersom du ikke er komfortabel med dette – eller rett og slett har spørsmål – ta kontakt med oss og vi hjelper deg mer enn gjerne. Vi kontrollerer alle filer vi får fra deg, og skulle vi se feil eller forbedringspotensiale gir vi selvfølgelig beskjed.

Følger du vår guide under – vil du uansett være på god vei til et godt trykk-resultat. Dersom du ikke har PrimoPDF installert på maskinen, følg anvisningen i kolonnen til høyre først.


Guide: Hvordan lage PDF-fil til trykk med PrimoPDF

 1. Åpne dokumentet du ønsker å lage PDF av.

 2. Finn frem til "Page Setup" og noter deg størrelsen på dokumentet (bredde og høyde).


 3. Velg Print fra fil-menyen og deretter PrimoPDF under Printer.


 4. Du skal nå angi størrelsen på dokumentet for å få riktig sidestørrelse på pdf-filen. Klikk på "Printer Properties".

   

 5. Velg deretter "Advanced".


 6. Under "Paper/Output" finner du "Paper Size". Her skal du velge det samme dokumentformatet som du noterte deg under pkt. 2. Dersom dette er f.eks. A4 kan du velge fra den forhåndsdefinerte listen. Dersom ditt format ikke finnes på listen velg "PostScript Custom Page Size".


 7. Skriv inn ditt format med bredde og høyde. Klikk "OK" til du er tilbake til Print-menyen.


 8. Klikk på Print-knappen.


 9. Du får nå opp PrimoPDF-dialogen. Vær oppmerksom på at det kan ta noe tid før denne dukker opp. Klikk på valget "Prepress".


 10. Dersom du ønsker å legge inn Dokument informasjon eller sikre PDF-dokumentet med passord kan du også gjøre dette i denne dialogen. Passord-beskyttelse av PDF kan være ønskelig dersom du sender oss sensitiv informasjon. Husk i såfall å sende oss passord på SMS slik at vi får åpnet filen din. 


 11. Klikk "OK". Du får nå opp en dialogboks hvor du må velge navn på filen og hvor du ønsker å lagre den.


 12. Du har nå en trykk-klar PDF-fil. Sjekk filen at den ser riktig ut før du sender den til oss.

   

Nyttige lenker

Brandbox
Artbox

Kontakt

Printbox AS
Lysaker Torg 25
1366 Lysaker

Telefon: (+47) 450 21 268
E-post: post@printbox.no

Org.nr.: NO995102544MVA
© 2010 Printbox. All rights reserved.

Gratis programvare for generering av PDF

Adobe Acrobat er det profesjonelle verktøyet for å lage PDF-filer. Dersom du ikke har Adobe Acrobat installert på maskinen din og ikke ønsker å kjøpe det, anbefaler vi PrimoPDF som er et gratis alternativ.

PrimoPDF kan du laste ned og installere ved å følge denne anvisningen:

 1. Klikk deg inn på linken www.primopdf.com
 2. Klikk på knappen "Download Free" og last ned installasjonsfilen.
 3. Installer ved å dobbeltklikke på filen "InternationalPrimoPDF.exe" og følge anvisningene. Når du får spørsmål om å installere Registry Booster velg "Do not install Registry Booster". Du behøver heller ikke å registrere deg når du får spørsmål om det.
 4. PrimoPDF er nå klar til bruk.

Sjekkliste for PDF-fil til trykk

 • Har du husket å få med utfallende trykk og skjæremerker?
 • Ligger sidene som enkeltsider, og i korrekt rekkefølge?
 • Er oppløsningen på bildene i filen god nok for produksjon?
 • Er fontene innbakt i filen?
 • Har du kontroll på fargekonverteringen?

Trenger du råd eller har spørsmål rundt dette, ta kontakt og vi hjelper deg gjerne!