Litt om papiret

Det finnes uttallige papirtyper å velge mellom – rue, glatte, strukturerte, fargede osv. Alle disse typene har sine spesifikke egenskaper. Men hva er det som avgjør valg av papir? Og hvorfor er dette viktig å tenke på allerede i startfasen av prosjektet?

De aller fleste av oss kjenner til papyrus, som er det første kjente skrivematerialet oppdaget i Egypt rundt 3.000 år f.Kr. Papir i dag består stort sett av plantefibre, særlig bomull og tre, men også lin og hamp. Av dette lages en masse som så blir tilsatt ulike komponenter for å gi det visse egenskaper.

Bestrøket og ubestrøket papir

Av alle disse hundre papirtypene er det to hovedgrupper; bestrøket og ubestrøket papir. Et ubestrøket papir fremstår som mer ubehandlet og har en ruere overflate. Eksempel på ubestrøket papir er avispapir og papir som benyttes i bokproduksjon. Et bestrøket papir er behandlet med et ett eller flere lag bestrykning, som regel kritt, leire og bindemidler. Dette blir gjort for å gi papiret bestemte egenskaper. Eksempel på bestrøket papir er ukeblad- og magasinpapir. Bestrøket papir deles videre inn i to hovedtyper; matt eller blank. Det finnes også papir som er to-sidig, det vil si bestrøket på den ene siden og ubestrøket på den andre.

Format, gramvekt og bulk

Papir leveres i forskjellige formater (størrelse) og gramvekter (tykkelse). Europa følger stort sett A-standarden, som du kan lese mer om i vår Toolbox. Når det gjelder gramvekt, så er dette et mål på hvor mye papiret veier per kvadratmeter. Det sier som regel noe om tykkelsen, men det er greit å bite seg merke i at et papir med lavere gramvekt kan fremstå som tykkere. Dette fordi det er mer luft i papirmassen som dermed minsker vekten. Her brukes begrepet "bulk", som er et mål på hvor tykt arket er.

Bruk papiret kreativt!

Papir er alltid noe som bør opp til vurdering allerede før designet er på plass. Følelsen og utseende på et papir har mye å si for den helhetlige oppfattelsen av produktet. Hva med et stort forsidebilde som viser nærbilde av krokodilleskinn... på et papir som har hudstruktur? Eller bildet av det gamle småbruket i Hardanger på et grovt, gultonet strukturert papir? Her er det ikke bare lov, men viktig å være kreativ! Vi bistår gjerne med råd i en kreativ prossess.

Nyttige lenker

Brandbox
Artbox

Kontakt

Printbox AS
Lysaker Torg 25
1366 Lysaker

Telefon: (+47) 450 21 268
E-post: post@printbox.no

Org.nr.: NO995102544MVA
© 2010 Printbox. All rights reserved.

Våre utvalgte huskvaliteter

Prinbox kjører på de aller fleste typer papir og vinylmedier på forespørsel, og kan produserer på papir fra 55-350 g. Vi har allikevel håndplukket noen kvaliteter fra forskjellige leverandører som vi alltid har på lager. Vårt  utvalgte sortiment dekker det aller meste av behov.

Ønsker du prøver er det bare å ta kontakt. Vi er også behjelpelige med å lage en dummy til dit oppdrag dersom det er behov for det.

Bestrøket papir
 • Colortech+, 90-350 g.
 • Colortech+ Silk, 120-280 g. 
 • Colortech+ Gloss, 120-280 g. 
 • Galerie Art Silk, 120-280 g. 
 • Galerie Art Silk, 115-300 g. 
 • Galerie Art Gloss, 115-300 g. 
 • Cocoon gloss (100% resirkulert), 100-300 g.
 • Cocoon silk (100% resirkulert), 100-300 g.
Ubestrøket papir
 • Scandia 2000, 90-300 g.
 • Edixion Offset, 90-300 g.
 • Cocoon ubestrøket (100% resirkulert), 100-300 g.

Klimakompensér 

papiret i dine trykksaker!

Les mer her..